Orthese

Een orthese kan drukplekken op of tussen de tenen verminderen. Dit hulpmiddel, ook wel teenstukje genoemd, is volledig op maat gemaakt van verschillende soorten siliconen.

Wat doet een orthese?

Het doel van de orthese is om drukplekken te verminderen. Dat doet het siliconen teenstukje door de stand van de tenen te ondersteunen bij klauwtenen of door de druk tussen de tenen te verdelen, bij een weke likdoorn. Afhankelijk van je klacht en de stand van je tenen kiezen we het juiste model en materiaal siliconen.

De eerste weken

De eerste twee weken kun je de orthese nog niet de hele dag verdragen, omdat alle pezen, spieren en banden in de voet moeten wennen. Elke dag draag je het hulpstuk weer iets langer tot je hem na 14 dagen de hele dag kan dragen. 

Hoe maak je de orthese schoon?

De orthese maak je schoon met neutrale zeep en spoel je af met water. Je moet je hulpstuk ook regelmatig poederen met talkpoeder om je huid te beschermen. Bewaar hem op een koele plek. 

Elke avond verwijder je de orthese, voordat je gaat slapen. Je verwijdert hem het beste met twee handen om beschadigingen te voorkomen. 

Let goed op dat je hem nooit op een warmtebron plaatst of in het felle zonlicht legt, omdat het hulpmiddel van siliconen dan kan vervormen. 

Controle

Na een week dragen controleer ik je orthese. De tweede controle is na twee weken, als er belastende factoren of risico’s aanwezig zijn. Daarna controleer ik minimaal elke vier tot zes weken het hulpstuk. 

Een orthese mag geen pijn doen, blaartjes of rode plekken veroorzaken. Is dat wel het geval? Kom dan zeker even bij me langs. Sowieso raad ik je aan om de huidconditie van je voeten goed in de gaten te houden. Heb je minder of geen gevoel meer in je voeten? Kun je zelf niet goed bij je voeten of heb je minder zicht op je voeten? Laat dan regelmatig iemand anders de huid van je voeten controleren.

Tips

  • Het hulpmiddel werkt het beste in combinatie met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is in je schoenen.
  • Neem bij het kopen van nieuwe schoenen je orthese mee. 

Hoe lang gaat de orthese mee?

De levensduur is afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik van de voet van de drager. Maar ook de zuurgraad van de huid is bepalend van de levensduur. Mocht de orthese stuk gaan, kom dan even bij me langs. Ik help je graag verder.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem contact met me op en ik help je graag verder.